Van twijfel naar daadkracht: Mkb's versnellen hun groene ambities


Nederlandse ondernemingen maken zich klaar om in 2025 een flinke stap te zetten in hun verduurzamingsinspanningen. Dat blijkt uit het verduurzamingsonderzoek van ING onder het management van midden- en kleinbedrijf (mkb). Waar vorig jaar nog sprake was van terughoudendheid door inflatie, hoge kosten en politieke onzekerheid, groeit nu het vertrouwen. Duurzaamheid wordt daarbij steeds vaker gezien als meer dan alleen een plicht: het is een strategische kans om te groeien en je als onderneming te onderscheiden.
Tegelijkertijd ontstaan er ook nieuwe uitdagingen. Veranderende regelgeving binnen Europa en geopolitieke spanningen dwingen ondernemingen om flexibel te blijven en strategische keuzes te maken.
Groeiende investeringen in duurzaamheid
Waar vertrouwen groeit, volgen investeringen. Dat is duidelijk zichtbaar in de resultaten van de ING-enquête. Nederlands Mkb zet vol in op verduurzaming door hun budgetten voor duurzame projecten aanzienlijk te verhogen en steeds strengere (duurzaamheids-)eisen te stellen aan hun toeleveranciers.
Vooral het verduurzamen van bedrijfsprocessen, gebouwen en wagenparken krijgt extra prioriteit. Zo streven veel ondernemingen ernaar om volledig gasloos te opereren. Niet enkel om klimaatredenen, maar ook vanwege de verwachting dat gasprijzen structureel hoog blijven. Daarnaast zet de elektrificatie van wagenparken stevig door. Volgens de enquête zal bijna de helft van de ondernemingen binnen enkele jaren zakelijk elektrisch vervoer verplicht stellen.
Deze beweging onderstreept dat duurzaamheid steeds vaker wordt gezien als een strategisch onderdeel van de bedrijfsvoering. Ondernemingen herkennen dat duurzame keuzes niet alleen bijdragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook directe kansen bieden voor groei, innovatie en concurrentievoordeel.
De rol van internationale geopolitiek en bijkomende urgentie
Dat geopolitiek een serieuze factor is geworden blijkt eveneens uit de cijfers. Volgens ING ziet ongeveer de helft van de managers het beleid van Donald Trump als belangrijker voor hun bedrijfsvoering dan het Nederlandse kabinetsbeleid. Hierdoor verwachten ondernemingen minder handel te drijven met de VS en een grotere focus te leggen op Europese markten.
‘Opvallend is de rol van onzekerheid in deze wereld’, aldus het FD. Waar macro-onzekerheden doorgaans leiden tot terughoudendheid bij investeringen, lijkt nu het tegenovergestelde te gebeuren. Uit de enquête blijkt dat de ontwikkelingen juist aanzetten tot sterkere inzet op energieonafhankelijkheid. Volgens 65% van de ondervraagde ondernemingen zullen de huidige spanningen juist een impuls geven aan de verduurzaming binnen Europa. Nood breekt wet, zou je kunnen stellen.
Waar lopen ondernemingen tegen aan?
Hoewel het optimisme groeit, zijn er volgens het ING-onderzoek nog steeds reële zorgen:
- 40% van de managers maakt zich zorgen over de haalbaarheid van verduurzaming.
- 69% denkt dat inflatie verder oploopt, wat investeringen onder druk zet.
- 63% voorziet stijgende rentes, waardoor financiering lastiger wordt.
- 36% benadrukt dat consistent overheidsbeleid cruciaal is om verduurzaming vol te houden.
Een mooie set ambities inclusief een hoop beren op de weg.
Omnibus-richtlijn
De versoepeling van Europese regels verdient extra aandacht. Door de Omnibus-richtlijn zijn rapportageverplichtingen zoals die uit de CSRD en CSDDD op meerdere punten afgezwakt. Vooral kleine en middelgrote ondernemingen profiteren van minder zware verplichtingen en meer tijd om aan deze verplichtingen te gaan voldoen. Driekwart van de ondernemingen geeft aan blij te zijn met deze wijzigingen. Toch is het de vraag of deze versoepelingen op langere termijn niet juist voor meer onzekerheid en uiteenlopende rapportagestandaarden zullen zorgen. Wat vandaag verlichting brengt, kan morgen tot nieuwe verplichtingen leiden.
De rol van Stainable in deze versnelling
De wens om te verduurzamen is duidelijk aanwezig onder Nederlandse ondernemingen, maar tegelijkertijd groeien de uitdagingen. Voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving, slim investeren en de impact van geopolitiek ondervangen vraagt om inzicht, flexibiliteit en strategische keuzes.
Stainable helpt ondernemingen hierbij.
Met onze software ondersteunen wij ondernemingen bij het voldoen aan duurzaamheidsverplichtingen zoals de CSRD en SFDR, het verduurzamen van toeleveringsketens en het inzichtelijk maken van hun duurzame impact.
Wil je weten hoe jouw onderneming succesvol kan versnellen in verduurzaming? Ontdek onze oplossingen en vraag een gratis demo aan

Bo
Legal Team Member
Lees ook onze andere artikelen


