CSRD voor iedereen (VSME)
![Stijn](https://stainable.com/storage/media/2025/01/10/modules/employees/author/jpg/stijn-brokx-148.jpg)
![](https://stainable.com/storage/media/2025/01/15/widgets/image-contained/thumb/jpg/1734691806677-219.jpg)
De vrijwillige rapportage standaard voor niet-CSRD plichtige ondernemingen
Op 17 december jl. kondigde de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) de levering het technisch advies voor de voluntary reporting standard for SMEs (VSME) aan. Kort gezegd biedt de VSME een handboek voor ondernemingen die willen rapporteren, maar niet voldoen aan de criteria van de CSRD. Kleine en middelgrote ondernemingen (SME) zijn bedrijven die inkomsten, activa of aantal werknemers onder een bepaalde drempel behouden. De criteria voor rapportageplicht van CSRD betreft; meer dan 250 medewerkers (gemiddeld fte over een jaar), 50 miljoen omzet per jaar (euro) en meer dan 25 miljoen balanstotaal (euro). Indien voldaan aan twee van de drie vereisten gedurende twee achtereenvolgende boekjaren is een bedrijf CSRD plichtig. Let wel, deze vereisten zijn enkel van toepassing voor Europese ondernemingen. Voor niet-EU ondernemingen die twee opeenvolgende boekjaren een (geconsolideerde) omzet van meer dan 150 miljoen (euro) in de EU behalen en/of een EU-dochtermaatschappij heeft die als groot kwalificeert of een middelgrote of kleine beursvennootschap is en/of een EU bijkantoor heeft met een netto-omzet van meer dan 40 miljoen (euro) over het voorgaande boekjaar geldt tevens een rapportageplicht.
MKB-verlichtingspakket
EFRAG’s werk aan de VSME is gebaseerd op het MKB-verlichtingspakket van de Europese Commissie van september 2023, waarin specifiek naar deze standaard wordt verwezen als aanvullende maatregel om MKB ondernemingen te ondersteunen bij de toegang tot duurzame financiering. Zoals staat beschreven zal EFRAG een vrijwillige standaard ontwikkelen voor niet-beursgenoteerde MKB ondernemingen. Deze ondernemingen kunnen de standaard gebruiken om de duurzaamheidsinformatie die zij willen rapporteren te standaardiseren, waardoor betere kansen ontstaan om groene financiering te verkrijgen en de overgang naar een duurzame economie wordt vergemakkelijkt. Kortom, de VSME biedt een standaard waarin niet CSRD-plichtige bedrijven kunnen rapporteren.
Doel gedurende ontwikkeling van de VSME standaarden
De EFRAG heeft gedurende de ontwikkeling van de VSME standaarden de doelstelling gehad een eenvoudige richtlijn op te stellen welke een pragmatische en effectieve aanpak biedt voor ondernemingen die buiten het toepassingsgebied van de CSRD vallen. Een belangrijk verschil ten opzichte van de CSRD is dat de VSME geen Dubbele Materialeitsanalyse (DMA) behelst. De VMSE bestaat uit twee modules; een Basis module (Basic) en een Uitbreidingsmodule (Comprehensive). De Basis module bestaat uit 11 onderwerpen, inclusief vereenvoudigde tekstuele toelichtingen en ESG thematische statistieken. De EFRAG beschrijft dat al deze onderwerpen verplicht zijn maar indien van toepassing volstaan kan worden met ‘indien relevant’. De Uitbreidingsmodule is daadwerkelijk een uitbreiding/toevoeging aan de basis module. Deze module biedt uitgebreidere informatie welke wordt gevraagd vanuit de stakeholders. Voor het ESG management wordt als indicatoren verwezen naar de datapunten voor duurzame financiering (tabel 1 SFDR PAI, EBA Pillar 3, Benchmark Regulation). Net zoals bij de basis module geldt bij de uitbreidingsmodule tevens de optie om weer te opteren voor enkel ‘indien relevant’. In totaal behelst de uitbreidingsmodule 9 disclosures. Daarmee komt het totale aantal voor de VSME op 20 disclosures. Van belang is om de uitbreidingsmodule als een toevoeging op de basis module te hanteren.
De belangrijkste principes van de VSME
Ondernemingen dienen, indien relevant, aanvullende informatie op te nemen die niet door de VSME wordt gedekt. Dit kan gaan om duurzaamheidskwesties die sector- of bedrijfspecifiek zijn, inclusief Scope 3-emissies. Daarnaast moeten ondernemingen vanaf het tweede rapportagejaar vergelijkende informatie opnemen over het voorgaande jaar, behalve voor nieuw gerapporteerde metrics. Eerder kwam kort de ‘indien van toepassing’ regel voorbij. De EFRAG stelt dat bepaalde disclosures alleen verplicht zijn onder specifieke omstandigheden. De instructies bij elke disclosures specificeren de omstandigheden en de informatie die alleen gerapporteerd moet worden als deze 'toepasselijk' wordt beschouwd door de onderneming. Als een disclosures wordt weggelaten, wordt dit beschouwd als niet van toepassing. Indien ondernemingen willen rapporteren volgens de VSME wordt aanbevolen dat de moederbedrijven duurzaamheidsrapportage op geconsolideerde basis maken, zodat dochterondernemingen vrijgesteld zijn van afzonderlijke rapportage. Het duurzaamheidsverslag moet jaarlijks worden opgesteld, gelijktijdig met de financiële overzichten. Ongewijzigde gegevenspunten kunnen worden herhaald of worden gemarkeerd als ongewijzigd. Geclassificeerde of gevoelige informatie mag worden weggelaten, mits dit expliciet wordt vermeld in het verslag. De inhoud van het duurzaamheidsverslag moet consistent zijn met de financiële overzichten en duidelijke koppelingen bieden, bijvoorbeeld door middel van kruisverwijzingen. Deze principes waarborgen dat duurzaamheidsrapportage door ondernemingen zowel nuttig als proportioneel blijft, terwijl flexibiliteit wordt geboden om aan specifieke bedrijfsomstandigheden te voldoen.
VSME: Twee module structuur
De VSME kent een twee-module structuur waarin de uitbreidingsmodule als toevoeging op de basis module past. Hieronder een opsomming van de basis en uitbreidingsmodule met per disclosure een korte toelichting.
Basismodule
B1 - Basis voor voorbereiding
Alleen de basismodule en, indien van toepassing, welke onderwerpen uit de uitgebreide module door de zakelijke partners worden gevraagd.
B2 - Praktijken, beleid en toekomstige initiatieven voor de overgang naar een duurzamere economie
Een dropdown-menu met de keuze Ja/Nee om aan te geven of deze praktijken aanwezig zijn.
B3 - Energie en broeikasgasemissies
B4 - Vervuiling van lucht, water en bodem
B5 - Biodiversiteit
Strategieën en praktijken ter bescherming en bevordering van de biodiversiteit.
B6 - Water
B7 - Grondstoffenverbruik, circulaire economie en afvalbeheer
B8 - Algemene kenmerken van het personeelsbestand
Demografische gegevens en informatie over de werkvloer, zoals het aantal werknemers, diversiteit, enz.
B9 - Gezondheid en veiligheid op de werkvloer
Informatie over gezondheids- en veiligheidsmaatregelen, zoals ongevallenpercentages, gezondheidsprogramma's, enzovoorts.
B10 - Arbeidsvoorwaarden, collectieve onderhandelingen en opleiding
Gegevens met betrekking tot onder andere loonstructuren, opleidingsmogelijkheden en collectieve onderhandelingen.
B11 - Veroordelingen en boetes voor corruptie en omkoping
Uitbreidingsmodule (ter aanvulling op de basismodule)
C1 - Strategie: Businessmodel en duurzaamheidsgerelateerde initiatieven
Informatie over bedrijfsmodellen en strategische initiatieven voor duurzaamheid.
C2 - Beschrijving van praktijken, beleid en toekomstige initiatieven voor de overgang naar een duurzamere economie
Semi-narratieve voortzetting van B2.
C3 - Vermindering van broeikasgassen en klimaattransitie
Strategieën en maatregelen voor de reductie van broeikasgassen en de transitie naar een duurzamer klimaat.
C4 - Klimaatrisico's
Gegevens en maatregelen met betrekking tot klimaatrisico's.
C5 - Extra werkvloermaatregel – Beleidsmaatregelen en processen op het gebied van mensenrechten
C7 - Incidenten met betrekking tot ernstige mensenrechtenschendingen
C8 - Inkomsten uit bepaalde sectoren en uitsluiting van EU-referentiekaders
Gegevens over de bedrijfsinkomsten
C9 - Genderdiversiteitsratio
Informatie over de genderdiversiteit binnen van het bedrijf.
Stainable software voor VSME
Stainable biedt een gebruiksvriendelijke en efficiënte software-oplossing voor bedrijven die zowel voldoen aan de vereisten van de CSRD of wensen te rapporteren middels de VSME. De software maakt het proces van het opstellen van een VSME rapport simpel, snel en sluitend, zodat bedrijven zich kunnen concentreren op hun duurzame initiatieven en reguliere bedrijfsprocessen in plaats van op de administratieve rompslomp van de rapportages. Door gebruik te maken van de software kunnen bedrijven hun duurzaamheidsprestaties nauwkeurig monitoren, transparant communiceren met stakeholders en de administratieve last minimaliseren. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om te voldoen aan wet- en regelgeving, maar stelt bedrijven ook in staat om hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren, wat zowel economische als maatschappelijke voordelen oplevert.
Simply Comply!
![Stijn](https://stainable.com/storage/media/2025/01/10/modules/employees/overview/jpg/stijn-brokx-148.jpg)
Lees ook onze andere artikelen
![](https://stainable.com/storage/media/2025/01/22/modules/blogs/overview/jpg/efrag-organisation-chart-7-272.jpg)
![](https://stainable.com/storage/media/2025/01/15/modules/blogs/overview/jpg/1735912065864-223.jpg)
![](https://stainable.com/storage/media/2025/01/28/modules/blogs/overview/jpg/stikstof-drillbabydrill-275.jpg)