Wat kunnen we verwachten van de nieuwe ESRS in 2025? Planning en Antwoorden

Bo
Bo
3 min
CSRD

De Europese duurzaamheidsregels zijn volop in beweging. De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) heeft onlangs zijn werkplan bekendgemaakt voor de herziening van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Ondernemingen vragen zich nu af: wat gaat er veranderen, wanneer komt het, en hoe kunnen we ons voorbereiden? In deze blog beantwoorden we de belangrijkste vragen.

Wat is EFRAG en wat zijn de ESRS?

EFRAG is een adviesorgaan van de Europese Commissie dat een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen en evalueren van verslaggevingsstandaarden. Oorspronkelijk richtte EFRAG zich alleen op financiële verslaggeving, maar sinds 2022 ondersteunt de organisatie ook de ontwikkeling van niet-financiële verslaggeving, met name op het gebied van duurzaamheid.

Eén van de kernelementen binnen EFRAG is de Sustainability Reporting Pillar. Binnen deze pilaar ontwikkeld EFRAG conceptstandaarden voor duurzaamheidsrapportage, in lijn met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze standaarden worden ESRS genoemd en zijn verplichte rapportagestandaarden die bedrijven moeten volgen om te voldoen aan de CSRD. Sinds 2024 zijn duizenden bedrijven verplicht om volgens de CSRD en ESRS te rapporteren over hun impact op Environmental, Social en Governance (ESG)-factoren.

De verantwoordelijkheid voor de vooruitgang van de ESRS ligt bij de EFRAG Sustainability Reporting Board (SRB). Deze raad beoordeelt en keurt de conceptstandaarden goed voordat deze ter goedkeuring aan de Europese Commissie worden voorgelegd.

EFRAG werkt bij dit proces nauw samen met verschillende belanghebbenden, waaronder: bedrijven, investeerders, ngo’s en nationale standaardzetters. Op die manier wordt gewaarborgd dat de standaarden zowel praktisch toepasbaar zijn als effectief bijdragen aan duurzame bedrijfspraktijken in Europa.

Waarom worden de ESRS nu herzien?

De aanleiding? Veel bedrijven, vooral middelgrote ondernemingen en beursgenoteerde mkb’ers, klagen dat de rapportage-eisen té complex en té tijdrovend zijn. Ook beleidsmakers zien dat de administratieve last soms het doel voorbijschiet.

Daarom heeft de Europese Commissie in februari 2025 via het Omnibusvoorstel aangekondigd dat de CSRD (en hiermee ook de ESRS) vereenvoudigd moeten worden, zonder de duurzaamheiddoelstellingen uit het oog te verliezen.

EFRAG kreeg op 27 maart 2025 officieel de opdracht om de vereenvoudiging van de ESRS technisch uit te werken.

Wat is de planning?

EFRAG werkt onder hoge druk aan de herziening. De belangrijkste mijlpalen zijn:

  • Eind juli 2025: Publicatie van conceptversies ("Exposure Drafts") van de nieuwe vereenvoudigde ESRS.
  • Augustus-september 2025: Publieke consultatieronde.
  • 31 oktober 2025: Inleveren van het definitieve technische advies aan de Europese Commissie.
  • Vanaf 2026: De verwachting is dat de vereenvoudigde ESRS vanaf het rapportagejaar 2026 gelden.

Wat verandert er waarschijnlijk?

De kern van de herziening draait om substantieel minder verplichte datapunten en een veel sterkere focus op materialiteit. Het doel is dan ook dat bedrijven alleen nog hoeven te rapporteren over wat écht relevant is.

Andere verwachte wijzigingen zijn:

  • Duidelijkere richtlijnen over welke informatie vrijwillig of verplicht is
  • Meer prioriteit voor cijfers boven lange beschrijvingen
  • Betere afstemming op internationale standaarden zoals de ISSB

Wat betekent dit voor bedrijven?

Hoewel de regels worden vereenvoudigd, blijft de kernverplichting bestaan. Dit houdt in dat ondernemingen alsnog zorgvuldig en transparant zullen moeten rapporteren over hun duurzame prestaties.

Bedrijven die nu slim investeren in flexibele rapportageprocessen kunnen straks makkelijker inspelen op de nieuwe standaarden.

Bo
Over de auteur

Bo

Legal Team Member