SFDR en CSRD: Hoe Financiële Instellingen Hun Duurzaamheidsrapportage Optimaliseren


Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda van bedrijven en investeerders. De Europese Unie heeft verschillende initiatieven geïntroduceerd om transparantie en duurzaamheidsprestaties te verbeteren. Twee belangrijke regelingen zijn de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Hoewel beide regelingen dienen ter bevordering van duurzaamheid in het bedrijfsleven, verschillen ze wat betreft toepassingsgebied, doel en vereisten.
SFDR
De SFDR is in 2021 geïntroduceerd en richt zich specifiek op financiële marktdeelnemers en adviseurs. Het doel is om investeerders te voorzien van transparante informatie over de duurzaamheid van financiële producten en investeringsbeslissingen. De SFDR vereist dat financiële instellingen rapporteren over hoe zij duurzaamheid in hun investeringsproces integreren en wat de impact van hun beleggingen is op mens en milieu.
CSRD
De CSRD is de opvolger van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). Deze richtlijn verplicht een breed scala aan bedrijven om uitgebreid te rapporteren over hun milieu-, sociale en governance (ESG) prestaties. De CSRD geldt voor alle grote ondernemingen en beursgenoteerde bedrijven in de EU. De richtlijn vereist gestandaardiseerde en gedetailleerde duurzaamheidsrapportages die aansluiten bij de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), welke per 1 januari 2024 in werking zijn getreden.
Het aankomende Omnibus-pakket brengt aanzienlijke wijzigingen met zich mee voor de CSRD. De Europese Commissie wil bestaande EU-wetgeving aanpassen om consistentie binnen het duurzaamheidskader te waarborgen. De grootste voorgestelde wijziging op het gebied van de CSRD is de inperking van het toepassingsgebied. De EU wil dat de CSRD vooral van toepassing wordt op de grootste bedrijven. De rapportageverplichtingen moet komen te gelden voor ondernemingen die meer dan 1000 werknemers hebben (nu is die grens 250 werknemers) én daarnaast een omzet hebben van meer dan 50 miljoen euro óf een balanstotaal hebben van meer dan 25 miljoen euro. Concreet betekent dit dat zo’n 80% van de bedrijven voor nu uit het toepassingsgebied van de CSRD gehaald zullen worden. Voor de bedrijven die momenteel onder het toepassingsgebied van de CSRD vallen en die vanaf 2026 of 2027 verslag moeten uitbrengen, is ingestemd met een ‘stop the clock’ directive. Dit houdt in dat de rapportageverplichting voor bedrijven die over boekjaar 2025 zouden gaan rapporteren is uitgesteld. Het Omnibus-voorstel wordt nu voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad.
Belangrijkste verschillen tussen SFDR en CSRD
Toepassingsgebied
SFDR: Geldt specifiek voor financiële marktdeelnemers en adviseurs.
CSRD: Geldt voor grote ondernemingen en beursgenoteerde bedrijven.
Doel
SFDR: Zorgen voor meer transparantie over duurzaamheid in de financiële sector, het voorkomen van greenwashing door duidelijke rapportage-eisen en de harmonisatie van ESG-rapportage binnen de EU.
CSRD: Het opstellen van gedetailleerde ESG-rapportage door bedrijven.
Rapportagevereisten
SFDR: Vereist dat financiële instellingen openbaar maken hoe ze duurzaamheid meenemen in hun beleggingsbeslissingen en producten. Dit gebeurt op bedrijfsniveau (entiteitsniveau) en op productniveau.
CSRD: Vereist dat bedrijven rapporteren over ESG-factoren binnen hun bedrijfsvoering. Dit moet volgens gestandaardiseerde richtlijnen, de European Sustainability Reporting Standards (ESRS).
Materialiteit
SFDR: Richt zich voornamelijk op ‘financiële materialiteit’, oftewel hoe ESG-factoren de waarde van investeringen beïnvloeden.
CSRD: Hanteert het concept van ‘dubbele materialiteit’, waarbij zowel de financiële impact van duurzaamheid op het bedrijf als de impact van het bedrijf op mens en milieu wordt meegenomen.
Verhouding met andere regelgeving
SFDR: Ondersteunt de EU Taxonomie en vereist dat financiële producten worden gecategoriseerd als Artikel 6 (niet-duurzaam), Artikel 8 (lichtgroen, met promotie van ESG-kenmerken) of Artikel 9 (donkergroen, met een duurzame beleggingsdoelstelling).
CSRD: Vereist gedetailleerde ESG-rapportages in lijn met de ESRS en sluit aan bij de EU Taxonomie om consistentie in duurzaamheidsinformatie te waarborgen.
Hoe vullen SFDR en CSRD elkaar aan?
Hoewel de SFDR en CSRD verschillen, versterken ze elkaar in de bredere context van duurzaamheidsrapportage. De CSRD zorgt voor gedetailleerde duurzaamheidsgegevens van bedrijven, die op hun beurt gebruikt kunnen worden door financiële instellingen om te voldoen aan de SFDR-vereisten. Dit creëert een samenhangend duurzaamheidsrapportagesysteem waarin zowel bedrijven als investeerders verantwoording afleggen over hun impact op mens en milieu.
De toegevoegde waarde van software bij ESG-rapportage
Met de toenemende complexiteit en omvang van ESG-rapportage wordt software een essentiële tool voor bedrijven en financiële instellingen. Software helpt bij het verzamelen, analyseren en rapporteren van duurzaamheidsgegevens volgens de vereisten van zowel SFDR als CSRD. Dit vermindert niet alleen de administratieve last, maar verhoogt ook de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de rapportages. Door gebruik te maken van data-analyse en automatisering kunnen bedrijven en investeerders efficiënter voldoen aan de steeds strengere regelgeving en tegelijkertijd waarde creëren door betere inzichten in hun duurzaamheidsprestaties.
Eenvoudig een CSRD of SFDR rapport opstellen? Neem contact met ons op of plan een demo!

Lees ook onze andere artikelen

