Publieke perceptie ESG

Aron
Aron
6 min
ESG

Publieke perceptie is essentieel voor ESG (Environment, Social, Governance), omdat begrip en steun van stakeholders cruciaal zijn voor duurzame veranderingen. De complexiteit van Europese ESG-regelgeving en het risico op greenwashing vergroten echter de kloof tussen intenties en percepties. Transparantie, duidelijke communicatie en betrokkenheid van alle stakeholders zijn nodig om vertrouwen te winnen en effectieve resultaten te behalen. Met kaders zoals de ESRS vertaalt Stainable, in samenwerking met juridische ondersteuning, deze complexe verordeningen naar begrijpelijke en doelmatige teksten.

De term ESG – Environment, Social and Governance – werd voor het eerst gebruikt in 2005 als onderdeel van het UN Global Compact-initiatief ‘Who Cares Wins’ om te helpen bij de integratie van milieu-, sociale en governance-kwesties (‘ESG’) in beleggingsanalyses, -processen en besluitvorming. Tegenwoordig vertegenwoordigt ESG het spectrum van duurzaamheid buiten de beleggingsanalyse om.

Maar de term duurzaamheid is complex en verwijst ook naar het vermogen om hulpbronnen te behouden voor gebruik, ook voor toekomstige generaties. Velen noemen dit ‘People, Planet and Profit’. Een ander standpunt zou kunnen zijn dat duurzaamheid (of ESG) gaat over ‘People, Planet, Prosperity’. Het is noemenswaardig dat in de breedte, de focus op de lange termijn en soms concurrerende definities van de term ‘duurzaamheid’ op zichzelf een probleem kunnen zijn. Het kan een moeilijk onderwerp zijn om in te navigeren en over te communiceren voor zowel overheden, bedrijven als het grote publiek. De overkoepelende term ‘duurzaamheid’ wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt. Er zijn termen in overvloed: CO2-neutraal, de VN SDGs, klimaatrechtvaardigheid, MVO, enz. Maar welke betekenis heeft dit voor (wereld)burgers en is die voor iedereen hetzelfde?

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (ook wel de Sustainable Development Goals of SDG’s genoemd) zijn in 2015 opgesteld om te dienen als ‘blauwdruk voor het bereiken van een betere en duurzamere toekomst voor iedereen’. Ze bieden richtlijnen voor bedrijven en organisaties bij specifieke acties om duurzaamheid te bereiken. Het is een verzameling van 17 verschillende doelstellingen waarin ecologische, sociale en economische maatregelen zijn opgenomen, en het is gebruikelijk om zowel in de publieke als in de private sector naar de SDGs te verwijzen als informatiebron voor bredere duurzaamheidsstrategieën.

Veel organisaties en bedrijven hebben zich actief aangesloten bij het UN Global Compact. Het Global Compact is een op vrijwilligheid gebaseerd initiatief. Het verlangt van bedrijven en organisaties dat zij zich verbinden aan de mondiale doelstellingen, deze implementeren en rapporteren over hun voortgang daarin. Overheden en bedrijven hebben een mandaat om actie te ondernemen en leiding te geven aan ESG-initiatieven – en de rol van Stainable is om hen te helpen dit te faciliteren.

Bedrijven moeten alle drie de ESG-pijlers tegelijk nastreven. Mensen leggen steeds vaker de link tussen de ‘E’ voor milieu en de ‘S’ voor sociaal, vooral als het gaat om de gezondheid van de planeet. Dat wil zeggen dat ons vermogen om te gedijen op deze planeet volledig afhangt van de manier waarop we onze energie gebruiken (of misbruiken), en hoe we omgaan met onze kostbare hulpbronnen (natuurlijk kapitaal en menselijk kapitaal).

En hoe zit het met de ‘G’? Als we de definitie van goed bestuur van de Verenigde Naties (VN) overnemen – “de politieke en institutionele processen en resultaten die nodig zijn om de ontwikkelingsdoelen te bereiken”, dan zal goed en positief bestuur ervoor zorgen dat ecologische en sociale doelstellingen worden verwezenlijkt. Bij het eerste gebruik van de term ‘ESG’ door de Verenigde Naties werd eerst voorgesteld om de term ‘GES’ te noemen, omdat Governance als centraal werd beschouwd. Daarom moeten merken en bedrijven ervoor zorgen dat ze ESG niet geïsoleerd benaderen, maar met alles rekening houden, zelfs als de nadruk in een bepaalde richting wordt gelegd.

De Say-Do en Believe-True-kloven

Historisch gezien hebben merken en overheden hun inspanningen gericht op het beïnvloeden van het gedrag van mensen om de 'say-do'-kloof te dichten (d.w.z. de discrepantie tussen wat mensen zeggen dat ze zullen doen en wat ze daadwerkelijk doen). Dit betekent dat ze de neiging hebben zich te richten op 'nudges/duwtjes', waarbij positieve handhaving en indirecte suggesties worden gebruikt om gedrag te beïnvloeden. De complexiteit van het duurzaamheidsonderwerp zorgt er echter voor dat mensen meer nodig hebben dan alleen maar duwtjes. Overheden en bedrijven moeten nadenken over de rol die zij rechtstreeks spelen bij het dichten van de kloof. De nadruk ligt op het helpen van mensen bij het navigeren door deze ESG-ruimte door middel van onderwijs en het aanpakken van belangrijke barrières – aangezien er veel bewijs is dat er een aanzienlijke kloof bestaat in het begrip van de stappen die burgers zelf kunnen zetten.

ESG als bijkomend voordeel

Vaak is de milieubewuste en/of sociaal bewuste oorsprong van een dienst of product niet genoeg om het publiek te verleiden. Mensen krijgen dan het gevoel dat zij genoeg doen, terwijl de industrie en de overheid hun steentje niet bijdragen. Het bedrijfsleven en de overheid moeten daarom proberen duurzaamheid waar mogelijk te positioneren als een bijkomend voordeel naast andere directe voordelen voor hun doelgroepen. Voor ondernemingen is ESG de levensvatbaarheid van een bedrijf op de lange termijn. Het is meer dan maatschappelijk verantwoord ondernemen en gaat verder dan de bedrijfsreputatie. Het gaat ook verder dan alleen ecologische duurzaamheid. Een duurzaam bedrijf integreert de waarde voor belanghebbenden op de lange termijn in alle dimensies van zijn activiteiten: de toeleveringsketen, werknemersrelaties, relaties met de gemeenschap, de impact op het milieu en zijn bestuurspraktijken.

Een belangrijk probleem waarmee veel bedrijven worden geconfronteerd, is het gebrek aan differentiatie. Dit kan te wijten zijn aan een gebrek aan begrip bij het publiek over de bredere reikwijdte van ESG, maar ook aan het feit dat bedrijven te veel proberen te communiceren – er zijn te veel labels, te veel initiatieven en te veel woorden waarmee het publiek geen verbinding kan maken. Van cruciaal belang is het begrijpen waar en hoe bedrijven zich moeten focussen. Organisaties en merken moeten oppassen dat ze niet in actie komen en praten voordat er een strategie is opgesteld. Ze moeten ervoor zorgen dat ze een volledig inzicht hebben in “het landschap” waarin zij zich bewegen en waar ze het eerst zijn, om het bedrijf te oriënteren. Vervolgens moeten ze bedenken waar ze hun inspanningen op moeten richten. Dit moet vanuit de top van de organisatie worden geïnitieerd en er moet rekening worden gehouden met de impact die de organisatie heeft op alle aspecten van ESG, wie de verschillende belanghebbenden zijn, wat zij willen en verwachten, wat de commerciële mogelijkheden zijn om positieve verandering te bewerkstelligen en niet in de laatste plaats de waarde die dit voor de organisatie oplevert (financieel en anderszins).

Organisaties moeten ook nadenken over de manier waar op hun acties en initiatieven aansluiten bij hoe mensen de organisatie en de merken daarbinnen zien – is er een kloof? Dit is waar percepties van greenwashing kunnen binnensluipen. Merken en organisaties moeten naadloos op elkaar aansluiten en intuïtieve verbanden leggen tussen wat het merk doet en zegt en waar het voor staat (in de sector, in de wereld). Vervolgens wordt in eerlijkheid, transparantie en integriteit gelaagd op de ESG-reis van de organisatie/het merk.

Impact

Mensen voelen zich vaak machteloos in besluitvormingsprocessen als het gaat om ESG/duurzaamheid. Wij bij Stainable geloven dat het belangrijk is om mensen mee te nemen in het impacttraject. Het monitoren en evalueren van de impact van de activiteiten van stakeholders is vaak vereist voor rapportage, maar het helpt ook om investeringen of huidige bedrijfsprocessen te valideren en een bewijs van betrokkenheid bij de stakeholders te leveren. Ondersteuning in de vorm van software resulteert in een snellere opstelling van de rapportage, biedt door de ondersteuning een begrijpelijker stappenplan en zorgt voor een sluitende audit trial. Kies daarom voor de software van Stainable.

 

Aron
Over de auteur

Aron

Legal Team Member

Meer over mij