De rol van de EU Taxonomy in CSRD-rapportage: een praktische gids


De rol van de EU-Taxonomy in CSRD-rapportage: een praktische gids
Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de bedrijfswereld, en de EU heeft met de EU-Taxonomy en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) duidelijke kaders opgesteld om bedrijven te helpen transparant te rapporteren over hun impact. Maar hoe werkt de EU-Taxonomy precies en hoe wordt deze toegepast in de CSRD-rapportage?
De EU-Taxonomy
De EU-Taxonomy, ook wel een ‘groene taxonomie’ genoemd, is een classificatiesysteem dat aangeeft welke beleggingsopties duurzaam zijn. Beschouw de EU-Taxonomy als een gastenlijst. Een belegging moet aan specifieke criteria voldoen om duurzaamheid zichtbaar te maken. De CSRD en SFDR zijn nauw verbonden met inspanningen op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG). De EU-Taxonomy heeft enkel betrekking hebben op ‘milieu,’ aangevuld met minimumgaranties op arbeids-en mensenrechten.
De EU-Taxonomy maakt onderdeel uit van de bredere EU Green Deal en richt zich op zes milieudoelstellingen:
- Klimaatmitigatie
- Klimaatadaptatie
- Duurzaam watergebruik
- Circulaire economie
- Preventie en bestrijding van vervuiling
- Bescherming van biodiversiteit en ecosystemen.
Bedrijven moeten hun economische activiteiten toetsen aan deze zes pijlers om te bepalen of ze aan de duurzaamheidscriteria voldoen.
Vereisten
- Het identificeren van activiteiten die geschikt (‘eligible’) zijn voor de EU-Taxonomy.
- In de Climate Delegated Act en de Complementary Climate Delegated Act is een catalogus opgesteld van activiteiten met de milieudoelstellingen klimaatmitigatie en klimaatadaptatie. Alleen de activiteiten binnen deze catalogussen vallen onder de EU-Taxonomy. Is de economische activiteit niet gedefinieerd, dan is het niet Taxnomy eligible.
- Bepalen of de activiteit ook in overeenstemming (‘aligned’) is met de EU-Taxonomy. Als een activiteit aligned is voldoet deze achtereenvolgens aan:
- De technische screeningscriteria: dit zijn een reeks regels en maatstaven die worden gebruikt om te beoordelen of een economische activiteit als ecologisch duurzaam kan worden beschouwd volgens de EU-Taxonomy.
- Het ‘Do No Significant Harm’-principe: dit zijn voorwaarden waar economische activiteit minimaal aan moet voldoen om geen schade toe te brengen aan de volgende milieudoelstellingen:
- Klimaatmitigatie
- Klimaatadaptatie
- Duurzaam gebruik en bescherming van water en mariene hulpbronnen
- Overgang naar een circulaire economie
- Bescherming en herstel van biodiversiteit en ecosystemen
- Preventie en bestrijding van verontreiniging
- De ‘Minimum Safeguard’ criteria: deze zorgen ervoor dat alle investeringen of activiteiten die als “Taxonomy-aligned” worden bestempeld, voldoen aan bepaalde minimale bestuursnormen en geen sociale normen schenden, waaronder mensenrechten en arbeidsrechten.
- Bedrijven met activiteiten die aligned zijn, moeten de volgende key performance indicators (KPI’s) berekenen:
- Hoeveel procent van hun omzet afkomstig is van producten of diensten die verband houden met de duurzame activiteiten uit de EU Taxonomy. De omzet is het totale bedrag aan inkomsten uit de verkoop van producten en diensten in een bepaalde periode. Ook wel de bruto-omzet genoemd.
- Hoeveel procent van hun kapitaaluitgaven (CapEx) en hun exploitatie-uitgaven (OpEx) verband houden met activa of processen die verband houden met de duurzame activiteiten uit de EU Taxonomy:
- CapEx: De totale uitgaven voor materiële en immateriële investeringen die worden gedaan voor de aankoop van professionele uitrusting.
- OpEx: Operationele uitgaven, zijn de vaste kosten voor de onderneming. Voorbeelden van OPEX zijn: personeelskosten, huur, kantoorbenodigdheden.
Samenhang EU-Taxonomy en CSRD
De EU-Taxonomy speelt een belangrijke rol in de CSRD-rapportage door bedrijven te helpen vaststellen in hoeverre hun economische activiteiten als duurzaam kunnen worden beschouwd. Zo moet in de rapportage opgenomen worden welk percentage van hun omzet, investeringen en operationele kosten in lijn is met de duurzaamheidscriteria van de EU-Taxonomy. Hierdoor krijgen investeerders en andere belanghebbenden een beter onderbouwd inzicht in de daadwerkelijke duurzaamheidsprestaties van een onderneming. Dit draagt niet alleen bij aan weloverwogen en verantwoorde investeringsbeslissingen, maar voorkomt greenwashing, waarbij ondernemingen zichzelf onterecht als duurzaam presenteren. In hun CSRD-rapport dienen de volgende onderdelen opgenomen te worden:
- Welk percentage van hun omzet, CapEx en OpEx in lijn is met de EU-Taxonomy.
- Een overzichtstabel waarin wordt weergegeven welke activiteiten ‘eligible’ en ‘aligned’ zijn.
- De methodologie en berekeningen achter deze cijfers
Andere ondernemingen die niet onder de reikwijdte van CSRD vallen, kunnen besluiten deze informatie op vrijwillige basis openbaar te maken om toegang te krijgen tot duurzame financiering of om andere bedrijf gerelateerde redenen.
Conclusie
De regels en technische details van de EU-Taxonomy kunnen overweldigend zijn. Stainable vertaalt complexe vereisten naar heldere stappen en zorgt ervoor dat jouw bedrijf begrijpt wat nodig is en waarom. We brengen structuur en overzicht in het rapportageproces. Wij zorgen ervoor dat jouw rapport accuraat, volledig en in lijn is met de EU-vereisten.
Eenvoudig een CSRD en/of EU-Taxonomy rapport opstellen? Neem contact met ons op en plan een demo!

Lees ook onze andere artikelen

